
Rules of Golf 

All rules of golf may be found at Rules and Clarifications .  Click link at left (Rules and 
Clarifications) to open the USGA Rules of Golf. 

The following rules have been further defined as noted below as questions come up 
with our members.  Contact Happy Buonanno (buonanno82@cox.net or 
happybuonanno@gmail.com if you have any questions or need further guidance on a 
golf rule. 

 

Rule 1 – The Game, Player Conduct and the Rules 

Rule 2 – The Course 

Rule 3 - The Competition 

Rule 4 – The Player’s Equipment 

Rule 5 – Playing the Round 

Rule 6 – Playing the Hole 

Question: Where can you place the ball when you tee up in the teeing area? 

Answer: Rule 6.2b addresses this question.  Please see the information and 
diagram below for information. 

NOTE: Your ball does NOT have to be behind the tee markers.  You may tee up at 
the very front of the markers as noted in the information and diagram 
below.  Also, you may tee up within two club lengths in back of the tee 
markers.  This is also noted in the diagram below.  In the diagram the blue boxes 
are the tee markers. 

b. Teeing Area Rules 

Your ball is in the teeing area when any part of the ball touches or is above any part 
of the teeing area. You may stand outside the teeing area in making the stroke at a 
ball in the teeing area. You may play the ball from a tee placed on the ground or 
from the ground itself. 



 

 

Rule 7 – Ball Search: Finding and Identifying Ball 

 

Question: My golf buddy and I were playing the same make of ball, but we had 
different marks on each one.  We hit the same area and when we went to search 
for our balls, we could not identify either one because the marks were on the 
ground side of the balls.   Can we lift our balls to identify them?  

Answer: Rule 7 – Ball Search: Finding and Identifying Ball 

7.3  Lifting Ball to Identify It 

If a ball might be a player’s ball but cannot be identified as it lies: 

 The player may lift the ball to identify it (including by rotating it), but: 



 The spot of the ball must first be marked, and the ball must not be cleaned 
more than needed to identify it (except on the putting green) (see Rule 
14.1). 

If the lifted ball is the player’s ball or another player’s ball, it must be replaced on 
its original spot (see Rule 14.2). 

If the player lifts their ball under this Rule when not reasonably necessary to 
identify it (except on the putting green where the player may lift under Rule 13.1b), 
fails to mark the spot of the ball before lifting it or cleans it when not allowed, the 
player gets one penalty stroke. 

 

Rule 8 – Course Played as It Is Found 

Interference from Boundary Objects – See link below 
https://www.usga.org/RulesFAQ/rules_answer.asp?FAQidx=186&Rule=0&Topic=1 
 

Rule 9 – Ball Played as It Lies; Ball at Rest Lifted or Moved 
 
Rule 10 – Preparing for and Making a Stoke; Advice and 
Help; Caddies 
 
Rule 11 – Ball in Motion Accidently Hits Person, Animal or 
Object; Deliberate Actions to Affect Ball in Motion 
 
Rule 12 - Bunkers 
 
 
Rule 13 – Putting Greens 
 
Rule 13.1c(2) allows repair of almost any damage on the green: 
“Damage on the putting green” is defined to include all types of damage (such as 
ball-marks, shoe damage, indentations from a club or flagstick, animal damage, 
etc.), except aeration holes, natural surface imperfections or natural wear of the 
hole. 
 
Reasons for Change: 
Because putting greens are specially prepared for playing the ball along the 
ground, the Rules allow the player to do things on the green that are not allowed 
anywhere else: 
 



The player may mark, lift and clean a ball on the green at any time, remove sand 
and loose soil on the green and repair old hole plugs and ball-marks on the 
green. 
 
Given this philosophy of allowing players to try to have a smooth surface for 
rolling the ball, there is no conceptual reason for prohibiting repair of other types 
of damage (whether made by players, animals, maintenance staff, etc.). 
 
This Rule change eliminates the frequent question among players and referees 
about whether a particular area of damage on the green is a ball-mark that may be 
repaired or is a shoe mark or other damage that must not be repaired. 
 
The concern has been noted that allowing repair of all damage on the putting 
green could slow down play if players try to repair too many areas; but we believe 
this is unlikely to be true for most players and that the Rule against unreasonable 
delay (as well as a Committee’s pace of play policy) can be used to address 
situations where a player seeks to make excessive repairs. 
 
Based on the above a player may not tap/pat down the green unless it is actual 
damaged as listed in this rule.  See video for more information: 
 
https://youtu.be/plLFpwr7Jas?si=gHqjni5Iwwjvl_-3 
 
 

Rule 14 – Procedures for Ball; Marking, Lifting, and Cleaning; 
Replacing on Spot; Dropping in Relief Area; Playing from 
Wrong Place 
 

Question: 1. How do I mark my ball on the green?  2. Do I have to use an actual 
round ball-marker? 

1. Answer: Rule 14.1 

a. Spot of Ball to Be Lifted and Replaced Must Be Marked 

Before lifting your ball under a Rule requiring it to be replaced on its original spot, 
you must mark the spot, which means to: 

 Place a ball-marker right behind or right next to your ball, or 
 Hold a club on the ground right behind or right next to your ball. 

If you lift your ball without marking its spot, mark its spot in a wrong way or make 
a stroke with a ball-marker left in place, you get one penalty stroke. 



 

2. Answer 

Ball-markers: It may come as a surprise, but any artificial object may be used to 
mark your ball.   

USGA Definitions: 

Ball-Marker 

An artificial object when used to mark the spot of a ball to be lifted, such as a tee, 
a coin, an object made to be a ball-marker or another small piece of equipment. 

When a Rule refers to a ball-marker being moved, this means a ball-marker in place 
on the course to mark the spot of a ball that has been lifted and not yet replaced. 

For examples of ball-makers see the video link below. 

Rules Change for 2023: What is a Ball Marker 

 

Rule15 - Relief from Loose Impediments and Movable 

Obstructions (including Ball or Ball-Marker Helping or 

Interfering with Play) 

Can you remove stakes or chains on the golf course without penalty? 
 
Question: If my ball lands in a penalty area (I.e. either staked or painted red or 
yellow), can I remove any stakes or chains that may be in my swing, stance, or 
ball flight if I choose to hit my ball where it lies in the penalty area? 
 
Answer: Yes.  From within a penalty area, you are allowed to remove any 
removable objects.  This would include any stakes or chains – if they are 
removable.  If they are not removable you must play the ball as it lies or take a 
penalty and follow the drop rules available to you. 
 
 

Rule 16 - Relief from Abnormal Course Conditions (Including 
Immovable Obstructions), Dangerous Animal Condition, 
Embedded Ball 
 
Cart Path Ball: 



o The good news is you don't have to play a shot in which your stance 
or swing is interfered with by an artificial cart path. The rules permit 
you to drop within one club-length of the nearest point of relief that 
allows you to stand and swing freely without interference from the 
path. The nearest point and drop zone can't be closer to the hole, 
and it's recommended that the spot be determined by using the club, 
stance, direction and swing you would have used if the obstruction 
had not been there.  Sounds simple, but keep in mind the drop zone 
could be in a different place depending on whether you intend to 
swing left-handed or right-handed.  Here is a video that provides 
three different circumstances. 

o One more thing to keep in mind.  Our courses do not allow us relief 
when we hit in the rocks.  If the closest point of relief is in the rocks, 
then the person will need to decide to either hit from the cart path, hit 
from the rocks, or take a penalty and go back along their ball flight to 
drop the ball and hit from there.   

o See video link below: 
https://www.youtube.com/watch?v=ejixOGLGlXY 

 
 

Rule 17 – Penalty Areas 
 
Rule 17 is a specific Rule for penalty areas, which are bodies of water or other areas 
defined by the Committee where a ball is often lost or unable to be played. For one 
penalty stroke, players may use specific relief options to play a ball from outside the 
penalty area. 
 

o Penalty areas are one of the five defined areas of the course and can 
be marked as either red or yellow. When your ball lies in a penalty 
area, you can play it as it lies or take relief outside the penalty area 
for one penalty stroke. For either red or yellow penalty areas, you 
can play from where your last stroke was made (stroke and distance) 
or take back-on-the-line relief by going back as far as you’d like on 
the line between the hole and where your ball last crossed the edge 
of the penalty area. In a red penalty area, you have one additional 
relief option, which is to take lateral relief within two club-lengths of 
where your ball last crossed into the penalty area. 

o When playing a shot from a penalty area, you can remove any 
detached natural or artificial object (known as loose impediments 
and movable obstructions), ground your club behind the ball, or take 
practice swings that touch the ground. However, there are a few 
restrictions. You can’t deem your ball unplayable or take relief from 
abnormal course conditions (such as a bridge or sprinkler control 
box) when your ball lies in a penalty area. If you need relief, you can 
play under the penalty area relief options discussed above.  

o See video link below:  



https://www.usga.org/content/usga/home-page/rules-
hub/topics/penalty-areas.html 

 
 

Rule 18 - Stroke and Distance Relief; Ball Lost or Out of 
Bounds; Provisional Ball 
 
Out of Bounds/Lost Ball/Provisional = 
 
The video link below (1) does not discuss what option is in effect if there is a local 
rule, which we have.  There is more information on the local rule in the second 
video link below (2).  For out of bounds or lost ball there are two options: Rule 18 
or the local rule: 
 
Rule 18 - Hit from original place where the player hit the ball for a one stroke 
penalty (stroke and distance) OR LOCAL RULE - drop within 2 club distance, in 
fairway, from where ball went out of bounds or was lost, at a 2-stroke penalty (see 
(2) video for this one) 
 
Out of bounds or lost ball video link: 
(1)=  
https://www.usga.org/content/usga/home-page/rules-hub/topics/out-of-bounds-
lost-ball-provisional.html 
 
Stroke and Distance: New Local Rule E-5 

 (2) = 
https://www.usga.org/content/usga/home-page/rules-hub/rules-
modernization/major-changes/golfs-new-rules-stroke-and-distance.html 

 

Stroke and Distance: New Local Rule 

Rule 19 – Unplayable Ball 

See video below (Also see Local Rules for Highland Falls, Hole #16): 

https://www.usga.org/content/usga/home-page/rules-hub/topics/unplayable-
ball.html 

 

Rule 20 - Resolving Rules Issues During Round; Rulings by 

Referee and Committee 



Rule 21- Other Forms of Individual Stroke Play and Match 

Play 

Rule 22 - Foursomes (Also Known as Alternate Shot) 

Rule 23 - Four-Ball 

Rule 24 - Team Competitions 

Rule 25 - Modifications for Players with Disabilities 

 

Committee Procedures 

Question – Who makes up the “Committee” as addressed in the United States 
Golf Association (USGA) Rules? 

Answer - Let’s start with the definition of “Committee” as outlined in the USGA 
Official Guide to the Rules of Golf = 

Committee – The person or group in charge of the competition or the course 

From the USGA Official Guide to the Rules of Golf, Committee Procedures: 

1. The Role of the Committee 

The Rules of Golf define the Committee as the person or group in charge of a 
competition or the course. The Committee is essential to the proper playing of the 
game. Committees have the responsibility of running the course on a day-to-day 
basis or for a specific competition and it should always act in ways that support 
the Rules of Golf. This part of the Official Guide to the Rules of Golf provides 
guidance to Committees in fulfilling this role. 

While many of the duties of a Committee are specific to running organized 
competitions, an important part of the Committee’s duties relates to its 
responsibility for the course during general or every day play. 

For our Sun City Summerlin Women’s Golf Club (SCSWGC) it is important to 
understand the definition of “committee” when reading the USGA golf rules.  For 
SCSWGC purposes “committee” could mean our local Director of Golf or the 
folks in charge of maintenance on the course AND/OR those ladies on our 
Tournament and Rules Committees. 



Keep in mind as you read the USGA Rules, when the rules address “the 
committee”, you will need to understand what would fall under the Director of 
Golf, the Course Management folks, or the SCSWGC Tournament and/or Rules 
Committees.    

The following link can provide you with more information on Committee 
Responsibilities and Procedures: 

rules.usga.org/rules/rules-and-clarifications/rules-and-clarifications.html 

 

 

Model Local Rules and Other Forms of Play 

Question - What are Local Rules?  I keep seeing these mentioned and I do not 
understand why there are separate “Local Rules”.  

Answer - There are Model Local Rules listed within the USGA Rules and there 
may be other Local Rules that have been established under the Southern Nevada 
Golf Association (SNGA) or by our individual courses within Sun City.  An 
example of the latter would be the Local Rule that is in place for Hole #16 on 
Highland Falls.  Another example of a Local Rule would be the adoption of the 
new USGA Local Rule allowing a stroke and distance option (E-5 – Alternative to 
Stroke and Distance for Lost Ball or Ball Out of Bounds) that was adopted by our 
club. The SCSWGC Local Golf Rules that have been adopted for our club may be 
found on the SCSWGC website.  It is important to note that unless it is called for 
by our Sun City Summerlin (SCS) Director of Golf or our golf course maintenance 
group, that any other Local Rule must be adopted by the SCSWGC.  It is not 
required that all local rules must be complied with unless they are mandated by 
the Director of Golf or golf course management staff OR adopted for the 
SCSWGC under the Tournament and/or Rules Committees. 

Based on the information provided above you can see how our Tournament and 
Rules Committees must work together with our Director of Golf and Golf 
Maintenance folks when adopting local rules.    

From the USGA Official Guide to the Rules of Golf, Committee Procedures, 8. 
Model Local Rules: 

8. Model Local Rules 



A Local Rule is a modification of a Rule or an additional Rule that the Committee 
adopts for general play or a particular competition. The Committee is responsible 
for deciding whether to adopt any Local Rules and for making sure they are 
consistent with the guidelines provided in Section 8(1). 

Local Rules that are inconsistent with these guidelines are not authorized, and a 
round played with such a Local Rule in place is not considered to have been 
played by the Rules of Golf. 

If a Committee adopts a Local Rule that is inconsistent with the stated purpose of 
the Model Local Rules, the handicapping authority should be consulted as to 
whether players may submit acceptable scores from that round for handicap 
purposes. 

For more information on Local Rules click on the following: 

rules.usga.org/rules/rules-and-clarifications/rules-and-clarifications.html 

Click on Committee Procedures and then under the Explore the Committee 
Procedures, use the drop down and select, 8 Model Local Rules. 

 


